Nieuwe Gazet van Aalst 27/02/1984


De Standaard 29/08/2009

Lodderoeigen met vier wagens naar Bloemencorso in Blankenberge

De Lodderoeigen maakten onder andere een wagen met Lucky Luke. Hendrik De Rycke

 

De Lodderoeigen maakten onder andere een wagen met Lucky Luke. Hendrik De Rycke

AALST - Carnavalsgroep De Lodderoeigen is klaar voor het Bloemencorso van Blankenberge. De groep neemt op zondag 30 augustus met vier wagens deel aan de optocht door de kuststad.

Ze vertegenwoordigen er Aalst voor de vierde keer met pracht en praal. In de carnavalwerkhallen werden de wagens in elkaar getimmerd en de taferelen op het piepschuim geschilderd.

Gisteren werden de bloemen geleverd en 's nachts op de wagens gestoken. 'We gebruiken tot 200.000 bloemen in diverse kleuren. Het thema is dit jaar BloemENKunst en daaraan moeten we ons strikt houden', aldus voorzitter Herman Schelfaut. 'We kozen vier uiteenlopende kunstprojecten. De uitdaging wordt de Belgian Wall of Fame. Het is een projectie van Belgische stripfiguren. Je vindt er Lucky Luke naast de helden van Willy Vandersteen met Suske en Wiske vooraan en Fanny en Marcel Kiekeboe. Nero en Kuifje ontbreken evenmin. De dappere Belgen van Asterix, Obelix en Idéfix maken jacht op Romeinen. De tweede wagen is een beeld van het figuratieve doek De slapende zigeunerin van Henri Rousseau. Op de Campbell's Soup van Andy Warhol plaatsen we Marilyn Monroes met opwaaiende witte kleedjes. Op de wagen de Badende Nana's van Niki de Saint Phalle tonen we onze technische aanleg met watervallen en fonteinen. Het is tot hiertoe de grootste uitdaging die we aangaan. We verleggen onze grenzen en zijn er van overtuigd dat we ten volle voldoen aan de strenge regie van de organisatoren.'

De leden van De Lodderoeigen begonnen drie maanden geleden met de uittekening en de constructie. Vanaf begin augustus was er bijna dagelijks een ploeg in de hallen bezig.

'Een wagen voor carnaval maak je anders dan voor een bloemenstoet', aldus Herman D'Hondt. 'De achtergrond moet niet zo fijn worden afgewerkt. Hoe de bloemen er opgestoken worden, is van belang.'

Een week geleden werden de wagens naar een werkhal in Blankenberge gebracht. Een deel van de groep verbleef er op hotel. Het gros van de deelnemers vertrok gisteren naar Blankenberge. Daaronder ook vijftien leden van het Werk van de akker van Herdersem onder leiding van schepen van Toerisme Paul Stockman. De Lodderoeigen zorgen met 90 personen in de stoet voor straatanimatie. Heel wat leden hebben voor deze activiteit van buiten Aalst vakantie genomen.

 

Het Nieuwsblad 17/08/2011

De Lodderoeigen brachten hun eerste praalwagen naar Blankenberge.jla

De Lodderoeigen brachten hun eerste praalwagen naar Blankenberge

AALST - De Aalsterse carnavalsgroepen 'De Lodderoeigen' en 'Possensje' gaan met praalwagens naar het bloemencorso in Blankenberge.

De Lodderoeigen zijn voor de vijfde keer op rij met drie wagens op het bloemencorso van de Blankenberge.

Een eerste wagen werd in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus naar de kuststad gebracht. De nachtelijke rit duurde ongeveer vier uur.

'Zo'n transport houdt heel wat voorbereiding in', vertelt voorzitter Herman Schelfaut. 'Er zijn de voorschriften aangaande veiligheid en verlichting, een aparte verzekering, de aanvragen voor de reisroute langs gewest- en gemeentewegen. Elke brug wordt gemeten om te weten of ze voldoende hoog is.'

Muziek

De praalwagens worden gebouwd in de carnavalswerkhallen van Aalst. De afwerking gebeurt in Blankenberge. Voor het plaatsen van de 180.000 bloemen zijn er vanaf vrijdag 26 augustus zeventig mensen beschikbaar. Het thema is muziek. 'In Calypso brengt een zeenimf een schip tot zinken', verduidelijkt Herman. 'De tweede wagen wordt een opzwepende sambawagen met veel getrommel. De derde wagen gaat naar de oosterse mystiek met een Indonesische vuurdans.'

 


Lodderoeigen in de Streekkrant


Lodderoeigen in Het Nieuwsblad 09/02/2012


Lodderoeigen in Het Nieuwsblad 30/10/2012

Nieuwe lampen carnavalhallen

De Lodderoeigen willen werken zonder dat de elektriciteit uitvalt.

AALST - Er is een oplossing voor de elektriciteits­pannes in de carnavalwerkhallen. Gisteren werd de ledverlichting geplaatst. Woensdag volgt de grote test.

 

Als alles meezit, zijn de problemen met het elektriciteitsnetwerk in de carnavalwerkhallen opgelost. De stadsdiensten hebben nieuwe ledverlichting geplaatst.

Er moest wel plaats worden gemaakt in de hallen, want de carnavalsgroepen staan er op dit moment binnen. Met een tractor werden de wagens buitengetrokken.

De werkzaamheden komen er na verscheidene klachten, onder meer van de toezichters. ‘Wij hebben al maanden geleden het probleem gesignaleerd. Dan werden telkens bons opgemaakt, maar er gebeurde niets. Er werden al wel zekeringen vervangen maar de problemen blijven zich voordoen. Wanneer het licht werd aangestoken in hal 7, viel alles uit’, vertelt Etienne Grillaert.

Ook vzw Carnavalist Tot in de Kist trok aan de alarmbel. ‘We kunnen zo niet voortwerken. Iedereen moet nu echt beginnen met het bouwen van een wagen, want carnaval valt vroeg volgend jaar’, zegt Herman Schelfout.

Schepen Ann Van de Steen en burgemeester Ilse Uytterspot hebben zich nu geëngageerd om het probleem op te lossen. Uyttersprot ging zelfs kijken in de hallen.

Slechte apparatuur

De beschuldiging vanuit de stad dat de groepen met slechte apparatuur werken, is wel in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral omdat het niet gaat over een probleem met de verlichting en dat is een apart circuit.

‘De groepen huren de werkhallen van de stad en gaan er dus van uit dat de gebouwen en de elektriciteitsvoorziening in goede staat zijn’, zegt Herman Schelfout.

Nieuwe lampen

De burgemeester hoopt dat alles nu opgelost is. Gisteren werden de nieuwe lampen in hal 7 opgehangen. ‘Men heeft mij verzekerd dat het probleem daarmee opgelost zou zijn’, zegt ze.

De ultieme test voor de aanpassingen volgt echter woensdagavond, want de pannes doen zich alleen voor als overal wordt gewerkt.


belg.be 23/01/2013

Oilsjt: De Lodderoeigen emmen ze bè eer k(n)oppen in de stoet

Aalst (redactie/mas) NV-A on top … Een van de smaakmakers tijdens de Aalsterse carnavalstoet, De Lodderoeigen, brengen een parodie op de N-VA en haar grote overwinning op 14 oktober in de ajuinstad. En ze zullen niet de enigste zijn. Stilaan wordt het een N-VA stoet op 10 februari…

Ze brengen de feestelijke intrede van de nieuwe N-VA burgemeester D’Haese en zijn schepenen. Aangevuld met een paar andere kleuren die een tweede kans verdienen, met verwijzing naar Dylan Casaer.

Ze beloven heel veel spektakel en de traditie van de Lodderoeigen kennend, zal dat ook zo zijn. Ze zitten in het eerste derde deel van de stoet. Als je het ons vraagt, op tijd buiten zijn. Of je gaat iets missen…

Voor de congolezen van Aalst, in de versie van rechteroever:

De fiëstelèke intrede van ons nief NVA, BERREMIESTER EN SCHEIPENEN oongevildj mè e poor andere koleiren die een 2de kans verdiendjen, allé … sommigen toch (Cirk!) …. Komt zieng, komt da koiken, groeit fiëst … revue, musical … mor veraal veel, HIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEL veel spektaukel! Oilsjt 10/02/2013 ‘Weir emmen ze bè eer k(n)oppen’.

 

 


De Aalsterse gazet 26/01/2013

Pitou-Prijs 2012 gaat naar AKV De Lodderoeigen

 

De jury, onder voorzitterschap van Karel Vermeren en verder bestaande uit de leden, André Van Schuylenbergh, Marly Wailly en Murielle Boel, besliste na het weerhouden van vijf genomineerden (de groepen 15,27,49,66 en 70) en na beraadslaging ten huize van de voorzitter finaal en unaniem de Carnavalprijs Pitou voor politieke persiflage 2012 toe te kennen aan AKV De Lodderoeigen.

“Deze groep werd door de jury weerhouden om zijn volledige en geïntegreerde uitbeelding van de persiflerende boodschap, het kleurige lichtspel, de aangepaste klederdracht, de kunstig uitgewerkte politieke figuren en de hierdoor verwerkte persiflage op duidelijk politieke toestanden.” luidt de motivering van de jury.

Het kunstwerk is inmiddels een zeer gegeerd en waardevol item geworden. Het stelt een Venetiaans carnavalmasker in brons voor op aangepaste stenen sokkel. Het idee is van initiatiefnemer André-Emile Bogaert, het ontwerp is van kunstenaar André Van Schuylenbergh en het beeld werd gegoten door bronsgieter Jo Van Geert, allen uit Aalst.


Lodderoeigen hln 29/01/2013

 


Het Nieuwsblad 30/01/2013

Carnavalisten mogen minder lawaai maken

 

AALST- Carnaval, dat zijn praalwagens, kostuums, amusement en traditioneel veel muziek en lawaai. Toch moet ook tijdens hét feest van het jaar rekening worden gehouden met de nieuwe geluidsnormen: maximaal 95 dB gemeten over een tijdspanne van 15 minuten. ‘Onmogelijk te controleren', vrezen veel carnavalisten. ‘Onze geluidsapparatuur is gekocht, we zullen die ook gebruiken.'

De Lodderoeigen hebben nieuwe apparatuur gekocht en liggen niet echt wakker van de nieuwe normen.

Al maanden wordt er over de nieuwe regels gepraat. In januari zei burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) nog dit over de nieuwe geluidsnorm: ‘Ofwel wordt het geluidsniveau gedurende de activiteit gemeten bij de mengtafel, ofwel gebruikt men een begrenzer die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt.'Sinds gisteren is de kogel door de kerk. ‘Om elke carnavalsgroep nog uit te rusten met een begrenzer, was het te kort dag', zegt burgemeester D'Haese. ‘Daarom werd beslist dat de politie tijdens de stoet en in de feestzone op verschillende plaatsen aangekondigde en onaangekondigde geluidsmetingen zal houden. Dit jaar doen we dat vooral om te sensibiliseren en om info te vergaren. Die info moet ervoor zorgen dat we volgend jaar op een objectieve manier de nieuwe wet kunnen toepassen.'Betekent dit dan dat nog geen sancties zullen komen? ‘We leggen de nadruk vooral op sensibilisering. Het stadsbestuur en de politie zullen zich constructief opstellen, maar kunnen indien echt nodig wel ingrijpen. Wij rekenen op hetzelfde engagement en dezelfde opbouwende houding bij de carnavalsgroepen.'Ook buiten de feestzone moet het geluid gereduceerd worden om geen storend (nacht)lawaai te veroorzaken. Wie dat toch doet, zal voor deze feiten wel worden geverbaliseerd en door het parket van Dendermonde worden vervolgd.Volgens het stadsbestuur zullen de regels trouwens weinig impact hebben op de beleving van carnaval. Maar zien de carnavalisten zelf dat ook zo? AKV Kledde Me Vel koos de nieuwe geluidsnormen als thema. ‘Het onderwerp van onze wagen lag al sinds augustus vast', zegt voorzitter Nick Bosman. ‘Dat deze normen ook voor carnaval toegepast zouden worden, wisten wij niet, maar speelt nu misschien wel in ons voordeel.'Onduidelijke situatieOver de vraag of er minder lawaai zal zijn is hij duidelijk. ‘Neen. Enfin, ik denk niet er één carnavalsgroep zal zijn die er speciaal rekening mee zal houden, ze komen er een beetje laat mee. De meeste groepen hebben net geïnvesteerd in nieuw, duur materiaal. Dat niet gebruiken zou echt zonde zijn. Wat kan de stad trouwens doen, de stoet stilleggen?'En wat met de beleving van carnaval zonder de luide muziek? ‘Dat zal zeker een impact hebben. Ik heb ook ooit naast de stoet staan kijken. De muziek gaat door je lijf en dat doet toch echt iets met een mens', zegt Nick Bosman.Herman Schelfaut, de voorzitter van De Lodderoeigen, vorig jaar de winnaar bij de grote groepen, bekijkt het op zijn manier. ‘Een carnavalsstoet beweegt, hoe kunnen ze dan het geluidsniveau van een groep op één plaats en dan nog eens 15 minuten lang meten?', vraagt de man zich af. ‘Voor de carnavalisten is de hele situatie op dit moment nog heel onduidelijk. De apparatuur is gekocht en voorlopig moet ik eerlijk zeggen dat wij heel weinig horen over reglementen en er dus ook niet echt wakker van liggen.'Herman denkt niet dat een geluidsbeperking een groot verschil zal maken. ‘Als je net voor de luidspreker staat, kom je misschien wel aan het maximum, maar iets verder zakt het aantal decibel snel weg. Wij hebben ook niet echt een muur van geluid, maar plaatsen onze luidsprekers over heel de wagen zodat het mooi verdeeld is en iedereen de feestmuziek kan horen.'


Het nieuwsblad 6/02/13

10.000 ballonnen bij De Lodderoeigen

De Lodderoeigen hebben nieuwe apparatuur gekocht en liggen niet echt wakker van de nieuwe normen.

AALST - De Lodderoeigen hekelen de politiek. ‘Ze gaan allemaal de lucht in, zoals ballonnen', zegt generaal Herman Schelfaut. ‘Elke ballon is een politiek figuur en heeft zijn eigen kleur. Burgemeester D'Haese trekt op kop zijn reeks politieke ballonkoppen voort.' Iets om naar uit te kijken: de flashmobs die de groep wil organiseren tijdens de stoet! wjn


Het nieuwsblad 14/02/13

De Lodderoeigen krijgen carnavalsprijs

 

AALST - De Carnavalsprijs Pitou voor politieke persiflage 2012 gaat naar De Lodderoeigen met de uitbeelding ‘Wie stekt zennen nek oit??' De jury stond in bewondering voor het lichtspel, de klederdracht en de kunstige politieke figuren. De Pitou-prijs is een bronzen masker op sokkel, met certificaat van de Aalsterse kunstenaar André Van Schuylenbergh en een aanmoedigingsbijdrage van 250 euro

Het Nieuwsblad 23/08/2013

 

De Lodderoeigen klaar voor Bloemencorso

AALST - Carnavalgroep De Lodderoeigen is op 25 augustus voor de zesde keer met drie praalwagens aanwezig op de bloemencorso van Blankenberge. Onder het thema ‘Musicals’ koos de groep voor Alice in Wonderland, Wizard of Oz en The Muppet show. De wagens worden afgewerkt in Blankenberge. Vanaf vrijdag worden ze kleurrijk versierd met 197.000 bloemen


Koningshuis is Disneyfilm

 

Hln 14/02/2014


 

Het Nieuwsblad 26/02/2014

 

 

 

Sponsors

Wie is Online

Er zijn 698 gasten en geen leden online

Inlogformulier

Go to top